بلاگ

لمینت دندان چیست و برای چه کسانی مناسب است؟

لمینت دندان چیست و برای چه کسانی مناسب است؟

لمینت دندان چیست و برای چه کسانی مناسب است؟

زمان مطالعه: 12 دقیقه

وقتی به لبخند خود اطمینان ندارید، می‌تواند به عزت‌نفس شما آسیب جدی وارد کند. احساس نیاز به پنهان‌کردن دندان‌هایتان نباید شما را از لبخندزدن، خندیدن و تعامل آزادانه با افراد اطرافتان باز دارد. پیشرفت در خدمات دندانپزشکی زیبایی می‌تواند لبخند شما را سریع‌تر از آنچه تصور می‌کردید تغییر دهد.

روکش‌های دندانی و درمان‌های لمینت دندان می‌توانند نتایج فوق‌العاده‌ای را در یک بازه زمانی به نسبت کوتاه ایجاد کنند. لمینت‌ها امروزه طرفداران بسیاری زیادی دارند و افراد بسیاری زیادی خواهان استفاده از آنها هستند.

لمینت دندان چیست؟

لمینت دندان (Dental Laminate) که گاهی به آن ونیر (Veneer) نیز گفته می‌شود، روکش نازکی است که همرنگ دندان، و جهت بهبود زیبایی لبخند و ظاهر کلی فرد طراحی شده است. وقتی قطعات کوچک لمینت روی دندان‌ها قرار می‌گیرند، باعث تغییر رنگ، شکل، اندازه یا طول دندان‌ها به وضعیت دلخواه فرد می‌شوند. لمینت‌ها بجز مزایای زیبایی شناختی، مزایای دیگری نیز دارند از جمله اینکه در مقایسه با مینای دندان، مقاومت و قدرت دندان‌ها را افزایش می‌دهند و با پوشاندن ناهمترازی و سایر عیوب دندان، ردیف دندان‌ها را مرتب و یکنواخت نشان می‌دهند.

لمینت‌ها را می‌توان از جنس پرسلن (چینی)، یا مواد کامپوزیت رزین تهیه کرد. لمینت‌های دندان چینی بهتر از کامپوزیت رزین در برابر لکه‌ها مقاومت می‌کنند. بعضی‌ها روکش‌های پرسلن را از این نظر که در برابر لکه‌ها مقاوم‌ترند و ویژگی‌های بازتابش نور در آن‌ها به دندان‌های طبیعی نزدیک‌تر است، ترجیح می‌دهند. شما باید درباره انتخاب بهترین و مناسب‌ترین مواد روکش برای دندانهایتان با دندانپزشک مشورت کنید.

لمینت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

لمینت یکی از خدمات دندانپزشکی است که در سال‌های اخیر بسیار پرطرفدار شده است. اما این روش برای برخی افراد مناسب بوده و برخی دیگر نباید از آن استفاده کنند. لمینت دندان برای افرادی با شرایط زیر مناسب است و می‌توانند از مزایای لمینت دندان استفاده کنند.

۱. دندان های بد رنگ، زرد و دارای لک

دندان‌هایی که به‌خاطر سیگار، چای یا قهوه تغییر رنگ داده و زرد می‌شوند تاثیر بدی روی زیبایی ظاهری می‌گذارند. استفاده از انواع لمینت سرامیکی یکی از بهترین تکنیک‌ها برای برطرف‌کردن این مشکل است.

۲. دندان شکسته یا لب پر

شکستگی یا لب‌پرشدن دندان علاوه‌بر ایجاد ظاهر نامطلوب مشکلاتی هم از نظر سلامت دهان و دندان ایجاد می‌کند. افرادی که از این مشکل رنج می‌برند کاندید مناسب لمینت دندان هستند.

۳. دندان ترک خورده

فرقی نمی‌کند ترک‌خوردگی کم باشد یا زیاد، درهرصورت به محلی برای تجمع باکتری و پلاک دندانی تبدیل می‌شود و مشکلات بهداشت دهان و دندان ایجاد می‌کند. درنهایت یک ترک‌خوردگی ساده به پوسیدگی دندان و بیماری لثه تبدیل خواهد شد. به همین دلیل بهترین راه برای پیشگیری از این مشکلات لمینت است.

۴. دندان‌های کج

گاهی افراد به‌خاطر ژنتیک با دندان‌های کج و ناهماهنگ متولد می‌شوند. معمولا برای کجی دندان ارتودنسی گزینه بهتری است اما اگر ایراد جزئی باشد و تمایلی به پروسه درمان طولانی ارتودنسی برای فرزندتان ندارید می‌توانید سراغ لمینت دندان برای کودکان و استفاده از این خدمات دندانپزشکی زیبایی بروید.

۵. ساییدگی دندان، آیا با دندان قروچه می‌ توان لمینت کرد؟

دندان قروچه در خواب، افزایش سن و ساختار ضعیف دندان‌ها عامل ساییده‌شدن دندان‌ها هستند. به‌لطف لمینت سرامیکی می‌توانید مشکل ساییدگی دندان‌ها را برطرف کنید. البته افرادی که دندان‌قروچه دارند ممکن است کاندید مناسب لمینت نباشند؛ چرا که احتمالا دوباره با دندان‌قروچه، لمینت‌ها هم دچار ساییدگی می‌شوند. پس بهتر است اول این بیماری درمان شده و سپس لمینت انجام شود.

۶. فاصله بین دندانی کم

فاصله بین دندان‌ها به‌خصوص در فک بالا نه فقط مشکل زیبایی است بلکه باعث پوسیدگی دندان و عفونت لثه هم می‌شود. چرا که باکتری‌ها و پلاک دندانی محل مناسبی برای تجمع پیدا می‌کنند. برخی افراد در این موارد ممکن است به ارتودنسی روی بیاورند. تفاوت لمینت و ارتودنسی این است که برای رفع فواصل دندانی زیاد ارتودنسی راه چاره است اما در موارد جزئی‌تر می‌توان از لمینت دندان‌های فاصله‌دار کمک گرفت.

۷. دندان های کوتاه یا کوچک

درست مانند انگشتان، دندان برخی افراد کوتاه‌تر یا کوچک است. این افراد کاندید مناسب لمینت دندان هستند. با این روکش‌ها می‌توان دندان را بزرگ‌تر کرده یا آن را بلند کرد.

۸. دندان هایی که مینای کافی دارند

برای نصب لمینت باید کمی از مینای دندان تراشیده شود تا لمینت ضخیم نشود. افرادی که مینای دندان کافی نداشته باشند کاندید مناسب لمینت دندان نیستند.

شرایط انجام لمینت دندان چیست؟

شرایط انجام لمینت دندان بسته به نظر و تشخیص دندانپزشک مشخص می‌شود. اگر واجد شرایط زیر باشید می‌توانید از این روش درمانی و زیبایی استفاده کنید:

۱. مینای دندان ضخیم

برای نصب لمینت دندان باید کمی از سطح مینای دندان تراش بخورد. به‌همین دلیل اگر مینای دندان مناسب نباشد فرد شرایط انجام لمینت دندان را ندارد.

۲. نداشتن مشکلات دهان و دندان

وجود هرگونه پوسیدگی، خرابی یا خون امدن از دندان خراب باعث می‌شود که نتیجه لمینت ناموفق شود. زیرا لمینت دندان و پوسیدگی دندان با هم ارتباط مستقیم دارند. بنابراین حتما پیش از اینکه سراغ این روش زیبایی و استفاده از خدمات دندانپزشکی بروید باید تمام مشکلات دهان و دندان را حل کنید.

۳. بهداشت دهان و دندان

علت تغییر رنگ لمینت دندان معمولا رعایت نکردن بهداشت است. دهان و دندان سالم شرط اولیه برای موفقیت درمان دندانپزشکی محسوب می‌شود. رعایت بهداشت دهان و مراقبت از لمینت هم باید در اولویت باشد تا به‌مرور زمان رنگ لمینت‌ها تغییر نکند.

۴. دندان های ردیف و مرتب

لمینت دندان برای افرادی مناسب است که دندان‌های مرتب داشته باشند، دندان‌های کج به لمینت فشار می‌آورد و ممکن است باعث شکستن روکش شود. البته اگر دندان‌های خرگوشی دارید، امکان لمینت دندان خرگوشی نیز وجود دارد. بنابراین بهتر است ابتدا مشکل کجی و نامرتبی دندان‌ها را با ارتودنسی برطرف کنید.

۵. عادات دهانی نامناسب

اگر از آن دسته افرادی هستید که عادت به جویدن ناخن، فروبردن اشیا خارجی داخل دندان و فک، و دندان‌قروچه دارید کاندید مناسبی برای لمینت نیستند و شرایط انجام این کار را ندارید. چرا که این عادت‌های دهانی نامناسب عمر لمینت را پایین می‌آورد. به‌طورکلی، مراقبت از لمینت اهمیت زیادی در دوام و طول عمر آن دارد؛ اگر دستورالعمل‌های مراقبت از لمینت را رعایت نکنید نمی‌توانید انتظار نتیجه موفق داشته باشید.

چه کسانی نباید از لمینت دندان استفاده کنند؟

پیشتر هم اشاره کردیم که این تکنیک دندانپزشکی زیبایی برای همه مناسب نیست و همه نمی‌توانند کاندید مناسبی برای استفاده از خدمات دندانپزشکی باشند. افرادی که شرایط زیر را دارند نباید از لمینت دندان استفاده کنند. زیرا هر کدام از موارد زیر می‌تواند از دلایل افتادن لمینت دندان باشد و نارضایتی از لمینت دندان برای آنها افزایش پیدا کند.

  • ترک‌خوردگی عمیق دندانی دارند.
  • افرادی که فک و دندان‌شان در یک راستا نیست و به برخی از دندان‌ها بیشتر فشار می‌آید.
  • افرادی که دندان‌قروچه زیادی دارند. زیرا در این شرایط دوام لمینت دندان کم می‌شود.
  • مینای دندان ضخیم ندارند.
  • پرکردگی دندانی بزرگ دارند.

لمینت دندان چگونه انجام می‌شود؟

لمینت دندان یکی از انواع خدمات دندانپزشکی است که در سال‌های اخیر بسیار محبوب شده است. این پوسته‌ها یا لمینت‌ها بر اساس دندان‌های فرد و نیازی که دارند در محیط آزمایشگاه ساخته‌شده و سپس روی دندان‌ها قرار می‌گیرند. لمینت‌ها به‌منظور تغییر رنگ، شکل، اندازه یا طول دندان‌ها و بهبود ظاهر آنها به سطح جلویی دندان چسبانده می‌شوند.

لمینت‌ها در واقع از لایه‌های نازک چینی متنوعی ساخته شده‌اند و با استفاده از یک ماده چسبنده به مینای طبیعی دندان‌ها وصل می‌شوند. نکته مهم این است که برخلاف تصور عموم افراد برای ساخت لمینت چینی نیازی به تراشیدن دندان‌ها نیست و در کمترین حد آسیب و تغییر دندان‌ها، نصب لمینت‌ها انجام می‌شود.

بسته به این که شرایط فرد مراجعه‌کننده برای دریافت لمینت دندان (در واقع شرایط دندان‌های او) به چه صورت است، فرآیند ساخت لمینت دندان و انجام آن شامل مراحل مختلفی می‌شود که در ادامه آنها را بررسی می‌کنیم. قبل از نصب آن باید دندانپزشک به شما توضیح می‌دهد که لمینت دندان برای چه کسانی مناسب است. زیرا ممکن است به دلیل آسیب قبلی یا پوسیدگی درمان‌نشده، لیمنت گذاری دندان نتیجه خوبی نداشته باشد.

مرحله اول، معاینه دندان‌ها

مراحل انجام لمینت دندان یک پروسه راحت و سریع است. در اولین مرحله برای اجرای لمینت دندان فرد متقاضی در مطب متخصص دندانپزشکی توسط دندانپزشک معاینه‌شده تا وضعیت دندان‌ها به‌صورت کامل بررسی شود. در این مرحله دندانپزشک به مراجعه‌کننده یک جلسه مشاوره داده و با استفاده از تصاویر اشعه ایکس، شرایط دندان‌ها برای انجام لمینت را بررسی می‌کند.

مرحله دوم، آماده سازی دندان‌ها

در واقع جلسه دوم، مرحله آماده‌سازی دندان‌هاست که باید با دقت بسیار زیادی هم انجام شود. دندان‌ها به‌صورت میلی‌متری اندازه‌گیری می‌شود و اندازه‌ها برای قالب‌سازی و آماده‌سازی لمینت‌ها گرفته می‌شود. علاوه بر این باید تمام مشکلات دندان‌ها از جمله انواع پوسیدگی دندان یا سایر بیماری‌های لثه برطرف شود تا شرایط برای انجام لمینت مهیا گردد.

کارهای دیگری که برای آماده‌سازی دندان‌ها انجام می‌شود تراش مینای دندان است. باید سطح دندان‌ها برای چسباندن لمینت آماده شود. علاوه بر این درصورتی‌که دندان‌ها پر شده‌باشد باید لبه آنها صاف و گرد شود. بعضی افراد نیز لمینت دندان خرگوشی را انتخاب می‌کنند تا شکل طبیعی دندان حفظ شود.

مرحله سوم، قالب‌گیری و تعیین رنگ لمینت

در مرحله بعدی که در همان جلسه انجام می‌شود دندانپزشک از دندان‌های فک پایین و بالا یک مدل ایجاد می‌کند. حتی اگر قرار باشد لمینت تنها برای دندان‌های یک فک انجام شود، باز هم دندانپزشک مدل‌سازی را برای هر دو فک انجام می‌دهد.

علاوه بر قالب‌گیری در این مرحله باید رنگ لمینت‌ها هم انتخاب شود. انتخاب رنگ بر اساس سلیقه مراجعه‌کننده انجام می‌شود. البته مواردی مانند رنگ طبیعی دندان‌ها، رنگ پوست و مواردی ازاین‌دست هم روی انتخاب رنگ موثر است.

مرحله چهارم، ساخت لمینت در لابراتوار

در مرحله چهارم مدل‌هایی که ساخته‌شده و اندازه‌های دقیقی که گرفته شده‌اند برای ساخت به لابراتوار دندانپزشکی ارسال می‌شوند. در لابراتوار لمینت‌ها به‌صورت یک پوسته چینی بسیار نازک ساخته‌شده و در کوره روی یک بلوک چینی قرار می‌گیرند.

این مرحله برای افزایش دوام، زیبایی، براقیت و شفافیت لمینت‌ها انجام می‌شود. با طی‌کردن این مراحل لمینت‌ها دقیقاً مشابه مینای تمیز و سالم دندان طبیعی خواهند شد تا بعد از نصب زیبایی لبخند را افزایش دهد.

مرحله پنجم، نصب لمینت روی دندان‌ها

اصلی‌ترین مرحله لمینت دندان چگونه انجام می شود؟ ادامه مراحل انجام لمینت دندان به حدود یک هفته بعد موکول می‌شود. بعدازاین که لمینت‌ها در لابراتوار دندانپزشکی ساخته شدند، در جلسه دوم لمینت‌های ساخته‌شده روی دندان‌ها قرار می‌گیرند. دندانپزشک از چسب‌های رزینی قوی برای محکم کردن و نصب لمینت‌ها روی سطح دندان‌ها استفاده می‌کند.

اگر مراحل انجام لمینت به‌صورت دقیق و مرحله‌به‌مرحله به‌درستی انجام شده‌باشد، کار در این بخش تمام می‌شود و لمینت‌ها با دندان‌ها یکپارچه خواهند شد. در این شرایط نباید هیچ شکاف و نابرابری در آنها وجود داشته باشد. فرد باید بتواند درست مانند دندان‌های طبیعی مسواک بزند، نخ دندان بکشد و از روکش‌های لمینت استفاده کند.

اما اگر بعد از نصب لمینت‌ها روی دندان‌ها هرگونه شکاف و نابرابری وجود داشته باشد یا این که چهره و ظاهر لمینت‌ها طبیعی نباشد، نیاز به تکرار مراحل وجود دارد. این مورد در لمینت دندان بدون تراش هم وجود دارد. ممکن است دندانپزشک مجدداً اندازه‌گیری‌ها و مدل‌سازی‌ها را تکرار کند و قالب‌های لمینت را برای برش و اصلاح مجدداً به لابراتوار دندانپزشکی ارجاع دهد.

لمینت دندان بدون تراشیدن چگونه انجام می‌شود؟

در بسیاری از روش‌های سنتی نصب روکش‌های لمینت روی دندان‌ها، ممکن است بسته به شرایط جهت آماده‌سازی دندان‌ها به تراش آنها نیاز باشد. در روش سنتی این تراش‌ها ممکن است بسته به نحوه قرارگیری دندان‌ها به تراش‌دادن آنها نیاز باشد. گاهی ساختار دندان‌ها هم در این تراش‌ها تغییر می‌کند. آسیب و تراشی که مینای دندان پیدا می‌کند قطعاً کمی این روش را تهاجمی‌تر کرده و از همه مهم‌تر ممکن است به ساختار دندان‌ها آسیب برساند.

اما در راستای افزایش سلامت دندان‌ها در کنار زیبایی آنها، در روش‌های جدیدتر لمینت از تکنیک‌های کم‌تراش‌تر استفاده می‌شود که در آنها کمترین میزان تراش روی مینای دندان انجام می‌شود. اصطلاحاً به این شیوه، لمینت بدون تراش گفته می‌شود.

لمینت‌های بدون تراش بسیار سریع آماده می‌شوند و نصب آنها نهایتاً طی یک تا دو جلسه انجام خواهد شد. در بیشتر مواقع برای نصب لمینت نیازی به تراش مینای دندان نیست یا اگر هم نیاز باشد میزان تراش بسیار کم است. در نتیجه آسیبی به دندان‌ها وارد نمی‌شود. لمینت‌های بدن تراش به انجام بی‌حسی نیازی ندارد.

اولین و مهم‌ترین مزیتی که روش لمینت بدون تراش دارد این است که به دلیل عدم تراش مینای دندان یا حداقل تراش روی دندان‌ها، میزان آسیبی که به آنها می‌رسد بسیار کم است. از طرفی معمولاً دوام و ماندگاری لمینت‌های بدون تراش بسیار بیشتر است و نصب آنها روی دندان‌ها بسیار طبیعی به نظر می‌رسد. تشخیص لمینت‌های بدون تراش از مینای طبیعی دندان‌ها بسیار سخت است.

نکته مهم دیگر این که از آن‌جایی‌که در روش بدون تراش آسیبی به دندان‌ها وارد نمی‌شود و دندان‌ها کاملاً سالم باقی می‌مانند، امکان بروز حساسیت لثه و دندان بسیار کم است و در صورت نیاز به هرگونه درمان دندانپزشکی می‌توان به‌راحتی ترمیم دندان‌ها را انجام داد. در نهایت این که اگر به هر دلیلی فرد از نتیجه لمینت راضی نباشد می‌تواند بدون بروز هر مشکلی لمینت‌های دندان را بردارد و آنها را جدا کند.

مراقبت پس از لمینت دندان

بعد از نصب لمینت‌ها روی دندان‌ها باید برای افزایش دوام لمینت دندان و کیفیت آنها، از لمینت‌ها مراقبت کرد. نگهداری از لمینت دندان بسیار ساده است و باید با مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن معمولی که یک روتین مراقبت از دندان است از آنها مراقبت کرد. زیرا لمینت دندان و پوسیدگی دندان به هم مرتبط هستند.

برای کاهش عوارض لمینت دندان معمولاً دندانپزشک استفاده از خمیردندان‌های فلوراید غیرساینده را توصیه می‌کند. علاوه بر این باید برای بررسی عملکرد لمینت و واکنش دهان و دندان‌ها به لمینت یک هفته بعد از نصب به دندانپزشکی مراجعه کرد. در افرادی که به دندان‌قروچه عادت دارند برای مراقبت بعد از لمینت دندان توصیه می‌شود که از محافظ دندان استفاده کنند.

در نهایت رعایت مواردی مانند مصرف‌نکردن غذاهای سفت و غیره می‌تواند به نگهداری لمینت‌ها کمک کند. مراقبت از لمینت دندان تاثیر زیادی روی مدت‌زمان ماندگاری لمینت‌ها دارد. موارد ذکرشده از دلایل افتادن لمینت دندان هستند.

هزینه لمینت دندان

عوامل زیادی مانند نوع مواد استفاده شده برای لمینت بر هزینه نهایی لمینت دندان تاثیر می‌گذارند. روکش‌های پرسلن معمولا گران‌تر از روکش‌های رزینی هستند که قبل از بررسی قیمت باید در نظر گرفت.

دیدگاه‌تان را بنویسید

“من برای ایمپلنت دندان‌های نیش به کلینیک مراجعه کردم. با توجه به خوردگی استخوان لثه، چندین مرکز نتونستن این کار رو انجام بدن”

محمد ابتهاج
محمد ابتهاج

“من قبلا جای دیگری دندان‌های لبخندم رو لمینیت کرده بودم که متاسفانه شکستند. با مواد درجه یکی که توی کلینیک برام استفاده کردن بعد از حدود یک‌سال هیچگونه آسیبی ندیده”

بابک برزویی
بابک برزویی

“مدت‌های کشیدن دندان عقل رو برای دردش به تعویق انداختم. با مراجعه به کلینیک با یک جراحی سنگین و البته بدون درد از شرشون خلاص شدم”

حمید یوسفی
حمید یوسفی