جرم‌گیری و پولیش

جرم‌گیری دندان به انگلیسی معادل Teeth Scaling است. گاهی به این درمان دندانپزشکی، بروساژ دندان هم گفته می‌شود. این درمان که نوعی پاک‌سازی عمیق دندان است، یکی از خدمات دندانپزشکی است که پلاک و کلکولوس (تارتار) موجود در بالا و زیر خط لثه را از بین می‌برد.

جرم‌گیری دندان دکتر رامتین صیحانی

علل تشکیل جرم روی دندان‌ها

مسواک‌زدن به‌صورت نادرست و تنها یک بار در روز
نکشیدن نخ دندان و عدم استفاده از دهانشویه
مصرف بیش از اندازه مواد غذایی شیرین و چسبناک
استفاده نکردن از خمیر دندان
عدم مراجعه به دندانپزشک برای چکاپ دندان‌ها
استعمال دخانیات
انجام ندادن درمان ارتودنسی در صورت نیاز

مزایای جرم‌گیری دندان

پیشگیری از پوسیدگی و کرم‌خوردگی دندان
پیشگیری از ایجاد بیماری‌های لثه
جلوگیری از بیماری پریودنتال
از بین بردن لکه‌ها روی دندان
جلوگیری از بوی بد دهان
بهبود زیبایی دندان‌ها

پرسش‌های متداول

01. جرم‌گیری دندان با جوش شیرین امکان‌پذیر است؟
بله می‌توانید دفعه بعدی که خواستید دندان‌هایتان را مسواک بزنید، به‌جای خمیردندان از جوش شیرین استفاده کنید. چند بار در هفته مسواک زدن با جوش شیرین، به ازبین‌بردن باکتری‌ها کمک زیادی می‌کند. این پاک‌کننده طبیعی باید حدود ۱۵ دقیقه پس از مسواک زدن معمولی روی دندان‌هایتان بماند تا اثرگذاری بیشتری در ازبین‌بردن پلاک، سفیدکردن دندان‌ها و خوشبو کردن دهان داشته باشد. البته استفاده زیاد از حد از جوش شیرین توصیه نمی‌شود.
02. آیا جرم‌گیری باعث حساس شدن دندان‌ها می‌شود؟
معمولا جرم‌گیری باعث حساس‌شدن موقت دندان‌ها نسبت به مواد غذایی سرد و گرم می‌شود. اما این حالت طبیعی است و پس از یک الی دوهفته از بین خواهد رفت. علت اصلی حساس شدن دندان این است که در طول بروساژ، لثه به عقب کشیده می‌شود و ریشه زیرین دندان نمایان می‌شود. اگر بعد از جرم‌گیری دچار حساسیت دندان شدید، تا چند روز بعد از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های خیلی سرد و گرم بپرهیزید. نوشیدن با کمک نی هم می‌تواند به کاهش این حساسیت کمک کند.
03. جرم‌گیری دندان درد دارد؟
ازآنجایی‌که قبل از جرم‌گیری از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود، هیچ دردی را تجربه نخواهید کرد. ممکن است بعد از برطرف‌شدن بی‌حسی، درد یا ناراحتی جزئی را تجربه کنید که کاملا طبیعی است. اگر بعد از جرم‌گیری، دندان‌درد را تجربه کردید از داروی مسکن استفاده کنید.
04. آیا جرم‌گیری دندان با لیزر امکان‌پذیر است؟
بله، دندانپزشکان می‌توانند از لیزر برای سهولت جرم‌گیری دندان و روت پلنینگ استفاده کنند. از لیزر دندان می‌توان برای برداشتن بافت‌های ملتهب لثه و دسترسی به ریشه دندان استفاده کرد. در این شرایط، دندانپزشک برای پاک‌سازی جرم از سطح دندان‌ها و تمیزکردن پاکت‌های لثه، از لیزر به همراه ابزار جرم‌گیری استفاده می‌کند.
05. آیا جرم‌گیری باعث ازبین‌رفتن مینای دندان می‌شود؟
آسیب به مینای دندان با جرم‌گیری باور غلطی است که در ذهن عموم جاافتاده است. جرم‌گیری هیچ آسیبی به مینای دندان نمی‌رساند! این روش، به طور ایمن پلاک و باکتری‌هایی که به‌مرورزمان روی دندان‌ها و زیر لثه‌ها جمع شده‌اند را از بین می‌برد.
06. آیا استفاده از خمیردندان ضد جرم ایراد دارد؟
اگر به طور مکرر از خمیردندان ضد جرم استفاده کنید یا این که محصول نامناسبی را انتخاب کنید، این کار ممکن است به دندان‌هایتان آسیب برساند. برای انتخاب خمیردندان مناسب، هنگام خرید، سطح سایش نسبی عاج (RDA) روی محصول را بررسی کنید که به میزان ساینده بودن خمیردندان اشاره دارد. اگر RDA محصول کمتر از ۲۵۰ باشد، استفاده از آن بی‌خطر است. خمیردندانی با RDA بالاتر ممکن است برای دندان‌هایتان بیش‌از‌حد ساینده باشد و منجر به آسیب به مینای دندان شود.
07. آیا احساس لق‌شدن دندان بعد از جرم‌گیری عادی است؟
ممکن است پس از جرم‌گیری احساس کنید که دندان‌هایتان لق شده‌اند. این احساس کاملا عادی است زیرا تارتار به طور محکمی به اطراف دندان‌ها چسبیده است و زمانی که برداشته می‌شود، دندان‌ها احساس لق شدن می‌کنند. چند هفته بعد، هنگامی که لثه‌ها بهبود پیدا کردند، متوجه خواهید شد که دندان‌هایتان سفت‌تر شده‌اند و به لثه‌ها چسبیده‌اند. برای درک بهتر این موضوع، تارتار را همچون ژاکتی در نظر بگیرید که روی دندان‌هایتان را پوشانده بود.
08. جرم‌گیری برای دندان خوب است یا نه؟
اینکه جرم‌گیری برای دندان بد است یک باور غلط است. جرم‌گیری تأثیرات بلندمدت زیادی دارد و نقش مهمی در سلامت دهان و دندان ایفا می‌کند. جرم‌گیری عمر دندان‌ها را طولانی‌تر می‌کند و باعث می‌شود دچار مشکلات مرتبط با دندان نشوید. علاوه بر این، بروساژ دندان روشی کاملا بی‌خطر است که به‌صرفه جویی در هزینه‌ها کمک می‌کند. ازآنجایی‌که این درمان مانع از پوسیدگی دندان می‌شود، دیگر نیازی به پرداخت هزینه‌های گزاف برای پرکردن و ترمیم دندان نخواهید داشت.
09. جرم‌گیری دندان چقدر طول می‌کشد؟
بسته به این که میزان تارتار و پلاک جمع شده روی دندان‌ها چقدر است، فرایند جرم‌گیری دندان معمولا از ۳۰ دقیقه الی یک ساعت طول می‌کشد. اما اگر هیچ مشکل مرتبط با دهان و دندانی نداشته باشید و دندان‌هایتان در وضعیت مناسبی باشند، دندانپزشک تنها در عرض چند دقیقه می‌تواند دندان‌هایتان را جرم‌گیری کند.
10. آیا جرم‌گیری باعث سفید شدن دندان می‌شود؟
فرآیند جرم‌گیری، رسوبات روی دندان‌ها (از جمله لکه‌های بیرونی) را از بین می‌برد. جرمگیری رنگ طبیعی دندان‌هایتان را بهبود نمی‌بخشد. برای مثال اگر دندان‌هایتان به طور طبیعی زردرنگ هستند، جرم‌گیری نمی‌تواند دندان‌های سفیدی به شما بدهد. اگر لکه‌های زیادی روی سطح خارجی دندان‌ها وجود داشته باشد، پس از جرم‌گیری، دندان‌ها روشن‌تر به نظر می‌رسند.
11. دندان لمینتی و کامپوزیتی را می‌توان جرم‌گیری کرد؟
درمان‌های سفیدکننده و روش‌های جرم‌گیری روی پورسلین یا بیشتر مواد باندینگ عمل نمی‌کنند؛ بنابراین پس از قرارگرفتن روکش، لمینت و کامپوزیت و تاج در دهانتان، جرم‌گیری ممکن نیست. علاوه بر این، جرم‌گیری دندان مصنوعی و ایمپلنت هم ممکن نیست.در لمینت دندان معمولا از روکش‌های پرسلن در برابر لکه‌ها مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می‌دهند و صرف‌نظر از این که آنها را در معرض چه غذاها و نوشیدنی‌هایی قرار می‌دهید، دچار تغییر رنگ نخواهند شد.کامپوزیت و سایر پروتزهایی که از پورسلین ساخته نشده‌اند، بسته به تخلخل مواد ممکن است دچار لکه و زرد شدن شوند. پروتزهای پلاستیکی هم در طول زمان تیره می‌شوند، اما دندانپزشک می‌تواند با یک پولیش ساده آنها را به رنگ قبل خود بازگرداند.
12. دندان ارتودنسی را می‌توان جرم‌گیری کرد؟
جرم‌گیری دندان ارتودنسی نه‌تنها امکان‌پذیر است بلکه بسیار ضروری است. وقتی از بریس‌های ارتودنسی استفاده می‌کنید، پلاک، تارتار و باقیمانده مواد غذایی خیلی راحت‌تر در اطراف براکت‌ها جمع می‌شوند و این موضوع احتمال پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش می‌دهد. در این شرایط گاهی مسواک و نخ دندان قادر به پاک‌سازی کامل این جرم‌ها نیستند؛ بنابراین باید بیشتر از قبل به بهداشت دهان و دندان‌هایتان اهمیت دهید.بیمارانی که ارتودنسی دارند باید در فواصل کوتاه‌تری به دندانپزشک مراجعه کنند، زیرا دندان‌های این افراد بیشتر مستعد آسیب‌دیدن هستند. توصیه می‌شود که این بیماران هر ۳ ماه یک‌بار برای بروساژ دندان مراجعه کنند.