بلاگ

عوارض احتمالی عصب کشی دندان در بارداری بر اساس ماه‌های بارداری

عوارض احتمالی عصب کشی دندان در بارداری بر اساس ماه‌های بارداری

عوارض احتمالی عصب کشی دندان در بارداری بر اساس ماه‌های بارداری

زمان مطالعه: 11 دقیقه

دوران بارداری یکی از حساس‌ترین دوره‌های زندگی برای بانوان است. در این دوره به دلیل تغییرات هورمونی که در زنان رخ می‌دهد سیستم ایمنی آن‌ها ضعیف شده و در برابر ابتلا به بیماری‌های مختلف مقاومت چندانی ندارند. یکی از شایع ترین مشکلات در لثه و دندان‌های آن‌ها به وجود می‌آید و ممکن است دندانی نیاز به عصب کشی یا کشیدن داشته باشد. در این دوران هر گونه درد و آسیبی که بر مادر تأثیر داشته باشد قطعاً بر جنین نیز بی تأثیر نخواهد بود. درد ناشی از عصب کشی دندان نیز از این قاعده مستثنا نیست.

عصب کشی دندان در دوران بارداری برای جنین و مادر ضرری ندارد اما بهتر است که این کار در سه‌ماهه دوم بارداری انجام شود. شاید این سؤال برای شما به وجود آمده باشد که چرا سه‌ماهه دوم؟ چرا نمی‌توان در سه‌ماهه اول بارداری این کار را انجام داد؟ در این مقاله به بررسی جواب این سؤالات و همچنین معرفی بهترین زمان‌ در دوران بارداری برای عصب کشی دندان می‌پردازیم.

تأثیر دوران بارداری بر دندان‌ها

درد کشیدن مادر در دوران بارداری تأثیر مستقیمی بر جنین دارد. بیشتر بانوان در هنگام بارداری دندان‌هایشان درد می‌کند اکنون سؤال اینجاست که بارداری چه تأثیری بر دندان‌ها دارد؟ برای جواب این سؤال باید به این نکته توجه کنید که بارداری باعث تغییرات هورمونی در زنان می‌شود. این تغییرات هورمونی میل آن‌ها به خوردن کربوهیدرات‌ها را افزایش می‌دهد از آنجا که کربوهیدرات‌ها نقش مؤثری در پوسیدگی دندان‌ها دارند پس می‌توان نتیجه گرفت که عامل اصلی درد دندان‌ها در دوران بارداری مصرف زیاد کربوهیدرات است.

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند تاثییرات مخرب بر دندان‌ها داشته و باعث درد دندان شود استفراغ است. حالت تهوع یکی از علائم شایع بارداری است که اغلب موجب استفراغ می‌شود. از طرف دیگر در هنگام بارداری اسید معده بسیار بیشتر از حالت طبیعی بدن است، این عامل باعث می‌شود که وقتی فرد باردار استفراغ می‌کند اسید موجود در معده او با مینای دندان‌ها برخورد داشته و باعث پوسیدگی آن‌ها شود. با این تفاسیر توجه به دندان‌ها در هنگام بارداری یک امر مهم است و نباید از آن غافل شد.

تأثیر دوران بارداری بر دندان‌ها

عفونت دندان و عصب کشی در هنگام بارداری

اگر دندان‌ها در دوران بارداری بیش از حد پوسیده شود و پوسیدگی به ریشه‌های داخلی آن برسد باعث ایجاد درد زیادی در مادر می‌شود. یک فرد باردار باید به محض مشاهده این وضعیت نسبت به رفع آن اقدام کنید. تحمل درد در دوران بارداری اصلاً توصیه نمی‌شود زیرا تأثیرات منفی روی جنین دارد. برای رفع این مشکل دندانی بهتر است که به یک دندان‌پزشک متخصص مراجعه کنید. دکتر صیحانی همیشه به بیمارانی که باردار هستند توصیه می‌کند که عصب کشی دندان، رفع عفونت و مشکلات لثه یا هر مشکل دیگری را در سه‌ماهه دوم بارداری انجام دهند. در ادامه علائم دندانی را که به عصب رسیده است بیان می‌کنیم.

  • درد دندان در حال عادی و در هنگام غذا خوردن
  • درد دندان در هنگام فشردن آن
  • درد دندان در هنگام خوردن مواد غذایی سرد یا گرم
  • زمانی که لثه ورم کند
  • سیاه شدن مینای دندان

عصب کشی دندان در بارداری بر اساس ماه‌های بارداری

در کدام ماه‌های بارداری می‌توان عصب کشی دندان انجام داد؟ این سوالی است که ذهن بیشتر افرادی که در دوره بارداری قرار دارند را به خود مشغول کرده است. از آنجا که هورمون‌های بارداری تأثیرات مخربی بر سلامت دندان‌ها دارند پس احتمال درد دندان در زنان باردار بیشتر است. گاهی اوقات ممکن است دندان مادر عصب کشی نیاز داشته باشد ولی به دلیل وجود خطرات احتمالی برای جنین از انجام به موقع آن خودداری کرده و تصمیم به تحمل درد کند. پزشکان تحمل درد را به شدت برای خانم‌های باردار منع می‌کنند. در ادامه دوره کامل بارداری یک زن را به بازه‌هایی تقسیم می‌کنیم و در مورد مناسب یا نامناسب بودن این بازه‌ها برای عصب کشی دندان نکات مهمی را بیان می‌کنیم.

سه‌ماهه اول بارداری (هفته ۱ تا ۱۲)

جنین در سه‌ماهه اول دوره حیاتی رشد خود را طی می‌کند و بدن مادر باید در این دوره تا حد ممکن از استرس و فشار روانی به دور باشد. همان‌طور که میدانید برای عصب کشی دندان باید مواد بی حس کننده به بدن فرد تزریق شود و از طرف دیگر عصب کشی دندان بدون درد نیست و همواره باعث اذیت فرد می‌شود. پس عصب کشی دندان بهتر است در این بازه انجام نشود. نه‌تنها عصب کشی دندان بلکه همه اقدامات پزشکی در سه‌ماهه اول بارداری باید به حداقل برسد.

سه ماله دوم بارداری (هفته ۱۳ تا ۲۷)

بهترین زمان برای انجام اقدامات پزشکی نظیر عصب کشی دندان در سه‌ماهه دوم بارداری است؛ زیرا در این بازه جنین رشد کمتری را تجربه می‌کند و در نتیجه تأثیر پذیری او از محیط خارج کمتر است.

سه ماهه سوم بارداری (هفته ۲۸ تا ۴۰)

از آنجا که برای انجام عصب کشی دندان باید مدت زمان نسبتاً طولانی را روی تخت دندان پزشک دراز بکشید. در سه‌ماهه سوم بارداری جنین در شکم مادر بزرگ‌تر شده و نشستن یا دراز کشیدن طولانی به پشت ممکن است برای مادر بسیار سخت باشد و همچنین خطراتی نیز برای جنین داشته باشد. در صورت انجام عصب کشی در این بازه باید از بالش‌های مخصوصی برای ایجاد آرامش مادر استفاده شود.

عصب کشی دندان در دوران بارداری
عصب کشی دندان در دوران بارداری

عوارض عصب کشی دندان در دوره بارداری

عصب کشی دندان در دوران بارداری عوارضی دارد که ممکن است برای جنین خطرناک باشد اما اگر یک دندان نیاز به عصب کشی داشته باشد و به موقع انجام نشود عوارض مخرب تری دارد و ممکن است دندان‌های اطراف این دندان را نیز خراب کند. با توجه به حساسیت بالا دوران بارداری لازم است قبل از انجام عصب کشی دندان با دندان پزشک متخصص و پزشک زنان خود مشورت هایی در این مورد داشته باشید اگر انجام عصب کشی در بازه‌ای شما قرار دارید مورد تائید این پزشکان بود، بهتر است به یک کلینیک دندان پزشکی که در این حوزه متخصص هستند مراجعه کرده و عصب کشی دندان را انجام دهید. بعد از عصب کشی دندان در دوران بارداری ممکن است عوارض زیر را داشته باشید.

درد در ناحیه دندان: بعد از انجام عصب کشی دندان احتمالاً تا چند روز احساس درد داشته باشید که با مصرف مسکن برطرف می‌شود. زنان باردار باید به این نکته توجه کنند که مصرف مسکن و داروهای دیگر بدون تجویز دکتر برای آن‌ها ممنوع است.

عفونت دندان: بعد عصب کشی باید داروهای ضد عفونت مصرف شود که در خانم‌های باردار ممکن است مصرف این داروها ممنوع باشد به همین دلیل احتمال به وجود آمدن عفونت در لثه آن‌ها زیاد است.

عصب کشی دندان در دوران بارداری در کلینیک تخصصی

در هنگام بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و کاهش مصرف مواد معدنی مانند کلسیم آسیب‌پذیری دندان‌ها در برابر پوسیدگی، شکستگی با دستگاه‌های دندان پزشکی زیاد می‌شود. به همین دلیل بهترین برای انجام آن باید به کلینیکی مراجعه کنید که در این زمینه متخصص باشند و این کار را با احتیاط انجام دهند. اگر در گیلان زندگی می‌کنید پیشنهاد ما به شما مراجعه به کلینیک دندان پزشکی دکتر صیحانی است. این کلینیک با کادری مجرب و با استفاده از دستگاه‌های روز دنیا کلیه خدمات درمانی دندان را به بهترین شکل ممکن برای شما انجام می‌دهند.

عصب کشی دندان در دوران بارداری
عصب کشی دندان در دوران بارداری

اقدامات لازم برای جلوگیری از نیاز به عصب کشی در دوران بارداری

دندانها جزو حساس ترین نقاط بدن ما هستند و روزانه باید اقدامات زیادی برای مراقبت از آنها انجام دهیم. برای خانمهایی که در دوران بارداری قرار دارند این حساسیت چند برابر میشود و دندانها نیاز به مراقبت بیشتری خواهند داشت. اقداماتی که برای حفظ بهداشت دندان انجام داده میشود از پوسیده شدن دندانها و رسیدن این پوسیدگی به عصب جلوگیری میکند. در ادامه چند مورد از این اقدامات لازم را برای شما بیان میکنیم.

  • دو بار در روز مسواک بزنید
  • استفاده از نخ دندان برای تمیز کردن فواصل بین دندانها
  • خودداری از مصرف نوشیدنی هایی که اسیدی هستند.
  • مصرف میوه و سبزی جات
  • مراجعه مداوم به دندان پزشک

چند توصیه مهم برای خانم‌هایی که در دوران بارداری دچار دندان درد هستند

می‌توان گفت که در هر بارداری که برای خانم‌ها اتفاق میافتد به دلیل تغییرات هورمونی درد دندان احساس می‌شود. گاه این درد زیاد و گاهی کمتر است؛ اما پزشکان توصیه می‌کنند که در این دوران خانم درد را تحمل نکرده و به دنبال راهی برای از بین بردن آن باشند. یکی از راهکارهایی که می‌توانند انجام دهند مصرف داروهای مسکن است. البته این داروها باید با تجویز دکتر باشد تا خطری جنین را تهدید نکند. بهترین راه برای رهایی از درد دندان در هنگام بارداری روی آوردن به روش‌های غیر دارویی و استفاده از کمپرس‌های سرد و گرم است. در ادامه این قسمت چند مورد از توصیه‌های مهمی که هر خانم در دوران بارداری به آن نیاز دارد را برای شما بیان می‌کنیم.

  • با مشاورها و ارائه دهندگان بهداشت فردی در ارتباط باشید؛ زیرا این مشاوره‌ها به شما کمک می‌کند که بدانید از چه روش‌هایی برای تسکین درد استفاده کنید یا اینکه چه کارهایی برای رعایت بهداشت فردی و پیشگیری از دندان درد لازم است.
  • رویکرد غیر دارویی داشته باشید، یعنی اینکه برای هر مشکلی سریعاً سراغ مصرف داروی رفع کننده آن نروید بلکه از روش‌های سنتی یا استفاده از کمپرس سرد یا استفاده از آب نمک و غیره کمک بگیرید.
  • قبل از مصرف هرگونه دارویی با پزشک زنان و متخصص دندان پزشک خود مشاوره‌ای داشته باشید و در صورت اطمینان از بی خطر بودن، آن را مصرف کنید.
  • سعی کنید تغذیه درستی داشته باشید و از خوردن مواد غذایی که برای دوران بارداری مفید نیست پرهیز کنید. تغذیه سالم باعث می‌شود که از مشکلاتی مانند دندان درد دور باشید و یک بارداری سالم را پشت سر بگذارید.
چند توصیه مهم برای خانم‌هایی که در دوران بارداری
چند توصیه مهم برای خانم‌هایی که در دوران بارداری

سخن پایانی

از آنجا که در دوران بارداری بدن فرد برای ابتلا به بیماری و ویروس‌ها مستعد است پس سیستم ایمنی توانایی چندانی نخواهد داشت. دندان‌ها همواره در معرض خطر و پوسیدگی قرار دارند و باید از آن‌ها به‌خوبی مراقبت شود. گاهی اوقات فرد باردار اهمیت چندانی به بهداشت دندان‌هایش نمی‌دهد و همین عامل باعث می‌شود پوسیدگی آن به عصب رسیده و دندان نیاز به عصب کشی داشته باشد. عصب کشی دندان در سه‌ماهه دوم بارداری باید توسط پزشکی متخصص در این زمینه انجام شود. می‌توانید با مراجعه به کلینیک دندان پزشکی دکتر صیحانی عصب کشی دندان‌های خود را در دوران بارداری با بهترین و ایمن ترین روش انجام دهید. در این مقاله مطالبی را در مورد عصب کشی دندان در هنگام بارداری و ماه‌های مناسب برای انجام آن را به شما ارائه دادیم.

سوالات متداول

آیا مصرف آنتی بیوتیک برای عصب کشی در بارداری عوارضی دارد؟

برای درمان‌های دندان‌پزشکی در بارداری که به مصرف آنتی بیوتیک نیاز است استفاده از داروهایی مانند کلیندامایسین، اریترومایسین، سفالوسپورین‌ها مثل سفالکسین و پنلی سیلین‌هایی مثل آمپی سیلین و آموکسی سیلین که بی‌خطر هستند توصیه می‌شود. 

آیا عکس رادیولوژی در بارداری برای عکس‌برداری از دندان‌ها ضرر دارد؟

در اکثر موارد برای عصب‌کشی دندان دندا‌ن‌پزشک به عکس رادیولوژی یا همان اشعه ایکس نیاز دارد تا میزان گستردگی عفونت را تشخیص دهد. انجمن بارداری آمریکا توصیه می‌کند که زنان باردار از قرارگیری در مقابل تشعشعات اشعه ایکس غیر ضروری خودداری نمایند. اما در صورت ضرورت حتما از لباس‌های محافظ استفاده کنند تا میزان عوارض ناشی از آن به حداقل برسد و آسیبی به جنین وارد نگردد.

آیا بیهوشی و مسکن برای عصب کشی در بارداری عوارضی ندارد؟

انجمن بارداری آمریکا توصیه می‌کند برای زنان باردار از بی‌حسی موضعی حاوی اپی نفرین در سطح حداقل استفاده شود. زیرا با استفاده از بی‌حسی برای عصب‌کشی پس از پایان درمان نیز با از بین رفتن تاثیر بی‌حسی بیمار درد را احساس می‌کند و مجبور به مصرف مسکن می‌شود که مصرف آن در دوران بارداری ممنوع است. در شرایط خیلی خاص زنان باردار پس از عصب‌کشی دندان می‌توانند از مسکن‌های بر پایه استامینوفن استفاده کنند. 

آیا مشکلات دندان و دندان درد در بارداری بیشتر رخ می‌دهد؟

باتوجه‌به اینکه زنان باردار معمولا دارای مصرف کربوهیدرات بیشتری هستند بیشتر شاهد پوسیدگی دندان و دندان درد در آن‌ها خواهیم بود. علاوه‌براین استفراغ‌های دوران بارداری نیز می‌تواند موجب ضعیف‌تر شدن مینای دندان شود و احتمال پوسیدگی دندان را افزایش دهد. 

Write a Comment

“من برای ایمپلنت دندان‌های نیش به کلینیک مراجعه کردم. با توجه به خوردگی استخوان لثه، چندین مرکز نتونستن این کار رو انجام بدن”

محمد ابتهاج
محمد ابتهاج

“من قبلا جای دیگری دندان‌های لبخندم رو لمینیت کرده بودم که متاسفانه شکستند. با مواد درجه یکی که توی کلینیک برام استفاده کردن بعد از حدود یک‌سال هیچگونه آسیبی ندیده”

بابک برزویی
بابک برزویی

“مدت‌های کشیدن دندان عقل رو برای دردش به تعویق انداختم. با مراجعه به کلینیک با یک جراحی سنگین و البته بدون درد از شرشون خلاص شدم”

حمید یوسفی
حمید یوسفی