نشانههای پس زدن ایمپلنت چیست؟
نشانههای پس زدن ایمپلنت چیست؟
موثرترین راهکار درمان دندان آسیب دیده و از دست رفته، ایمپلنتهای دندان هستند. ایمپلنتها نه تنها در زیبایی، بلکه در موارد درمانی گزینهای ایدهآل هستند که بسیاری از متقاضیان از آن استقبال فراوانی کردهاند. با وجود مزایا و ویژگیهای ایدهآل ایمپلنتهای دندانی، مشکلاتی همچون پس زدن ایمپلنت وجود دارند که برخی از متقاضیان با آن مواجه میشوند.
گاه درد، گاه آلرژی و گاه باکتریهای مضر موجب درد فراوان و واکنشهای آلرژیک خواهند شد. برای رفع مشکل پس زدن ایمپلنت باید ابتدا نشانههای پس زدن ایمپلنت دندان را بشناسید و در صورت لزوم به دندانپزشک مراجعه کنید. سپس زیر نظر پزشک یکی از راههای درمان را انتخاب کنید.
پس زدن ایمپلنت دندان به چه معناست؟
متقاضیانی که کاشت دندان انجام دادهاند و دندان خود را ایمپلنت کردهاند، ممکن است با اصطلاحاتی همچون پس زدن ایمپلنت روبرو شوند. دلایل متعددی وجود دارند که در بازههای زمانی کوتاه و بلند ایمپلنتهای دندان را پس میزند. پس زدن ایمپلنت بدین معناست که پس از کاشت دندان، لثه نمیتواند با دندان جدید سازگار شود. حدوداً ۳ الی ۴ درصد احتمال وجود دارد که ایمپلنتهای دندان پس زده شوند. این به سلامت جسمی و سلامت لثه متقاضیان ایمپلنت وابسته است.
اگر بدن متقاضی حساسیت داشته باشد، ممکن است ایمپلنت سریعا پس زده شود. در هر حال شناخت علائم این عارضه و تشخیص دقیق و به موقع آن باعث میشود مشکلات سریعتر از آنچه که شما فکرش را میکنید برطرف شوند و پیچیدگی چندانی پیدا نکنند.
انواع پس زدن ایمپلنت دندانی
پیش از این که نشانههای پس زدن ایمپلنت دندان را بدانیم، بیایید در مورد انواع پسزدگی ایمپلنت صحبت کنیم. صرفنظر از توضیحات تکنیکالی که پزشکان ارائه میکنند، در کل سه راه وجود دارد که میتواند پس زدن ایمپلنت را به دنبال داشته باشد. آنها عبارتند از:
- از بین رفتن زیبایی: این نوع از پس زدگی ایمپلنت زمانی اتفاق میافتد که ظاهر ایمپلنت برای مثال رنگ آن تغییر کند. این خرابی موجب نارضایتی بیمار از کاشت ایمپلنت میشود و در نهایت پس زدن ایمپلنت را به دنبال دارد.
- خرابی مکانیکی: این نوع از خرابی زمانی رخ میدهد که محل کاشت ایمپلنت به گونهای باشد که دندان دچار شکستگی یا ترک خوردگی شود.
- خرابی ناشی از عفونت: زمانی که بین بافت بدن انسان به خصوص بافت لثه و ساختار ایمپلنتهای دندان ناسازگاری به وجود بیاید، عفونت ایجاد میشود. عفونت اگر سریعا برطرف نشود میتواند مشکلاتی همچون پس زدن ایمپلنت را به دنبال بیاورد.
درمان پس زدن ایمپلنت در دو مورد اول یعنی خرابی مکانیکی و از بین رفتن زیبایی چندان دشوار نیست اما در مورد سوم به دلیل اینکه بدن درگیر میشود درمان کمی پیچیده خواهد بود.
علائم پس زدن ایمپلنت دندان
اجزای ایمپلنت دندان پس از اینکه در کنار یکدیگر قرار گرفتند، به یک جراحی دو مرحلهای نیاز دارند تا در دهان نصب شوند. در ابتدا لازم است پایههای تیتانیومی این نوع از دندان با استخوان فک جوش بخورد تا مشکلات و بیماریهای لثه و دندان به حداقل برسد.
گاهی اوقات عوامل مختلف موجب پس زدن پایه ایمپلنت شده و مشکلات پس از آن را افزایش میدهد. اگر پایههای ایمپلنت با فک شما جوش نخورد، علائمی همچون علائم زیر نمایان میشوند که نشانگر عدم جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک هستند.
درد و ناراحتی فراوان پس از جوش نخوردن ایمپلنتهای دندان
پس از اینکه ایمپلنت در لثه قرار میگیرد، با خود درد و ناراحتی به همراه دارد. مقداری از درد پس از کاشت ایمپلنت طبیعی است. در واقع شما هفته اول درد خواهید داشت و این درد پس از مدتی از بین میرود. چنانچه درد ایمپلنت در طولانی مدت ادامه داشته باشد و قطع نشود، این میتواند از نشانههای پس زدن ایمپلنت باشد.
البته در مواردی نادر همچون ضربه خوردن دندان ممکن است درد از بین نرود و این طبیعی است. در غیر این صورت احتمالاً درد دندان نشانه پس زدن ایمپلنتهای دندان باشد و باید سریعاً به پزشک مراجعه گردد.
شل شدن ایمپلنتها در دهان
یکی دیگر از نشانههای پس زدن ایمپلنت دندان شل شدن پایههای ایمپلنت است. ایمپلنتهای شل شده به دندانهای مجاور دندان آسیب دیده آسیب میزنند. در صورتی که متوجه شل شدن ایمپلنت شدید، باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید شل شدگی ایمپلنت به هیچ عنوان یک اتفاق طبیعی نیست. شما اصلا نباید پس از قرار گیری ایمپلنت در دندان آن را احساس کنید زیرا ایمپلنت باید حالت طبیعی داشته باشد. پس لازم است علت شل شدن دندان کاشته شده بررسی شود.
بروز مشکل در جویدن غذا
همانطور که اشاره کردیم، ایمپلنت دندان باید حالت طبیعی همچون دندانهای طبیعی باشد. به محض اینکه حین غذا خوردن متوجه درد ناراحتی و تکان خوردن ایمپلنت شدید احتمالاً ایمپلنت دندان شما پس زده شده است. دقیقاً مثل حالتی که دندان طبیعی با تکان خوردن یا درد گرفتن مشکل دارد.
التهاب لثه و نشانههای خراب شدن ایمپلنت
همچون سایر جراحیهای دهان و دندان، کاشت ایمپلنت نیز التهاب و تورم لثه در روزهای ابتدایی بعد از عمل را به دنبال دارد؛ اما این مورد پس از مدتی برطرف میشود. چنانچه متوجه شدت تورمهای بعد از کاشت ایمپلنت شدید، ممکن است علامت جدی برای پس زدن ایمپلنت باشد.
پزشکان میگویند التهاب اگر بیش از یک هفته طول بکشد، نشانه عفونت است. در مرحله اول عفونت با آنتیبیوتیک درمان میشود. چنانچه عفونت در دندان زیاد شده باشد، ممکن است خون را در دهان جریان دهد و این موجب پس زدن ایمپلنت نیاز به تعویض آن میشود.
واکنش آلرژیک و ارتباط آن با پس زدن دندان کاشته شده
گاهی اوقات ممکن است برخی از افراد حساسیت داشته باشند و استخوان فک آنها اشیا خارجی را پس بزند. در مواردی که دندانهای جایگزین استفاده شده باشند یا پیوند اعضا صورت گرفته باشد، احتمال پس زدن ایمپلنت وجود دارد. حتی اگر سالها است که از جراحی ایمپلنت گذشته باشد. سوزن سوزن شدن، تورم، از دست دادن حس چشایی و عفونت در اطراف ایمپلنت دندان نمایانگر واکنشهای آلرژیک هستند و میتوانند خطر را هشدار دهند.
فرورفتگی لثه اطراف ایمپلنت
فرورفتگی لثه در اطراف دندان کاشته شده نیز میتواند از نشانههای پس زدن ایمپلنت باشد. کمبود استخوان در ناحیه دهان، نامناسب بودن ایمپلنتهایی که کار گذاشته شدهاند و بیماریهای لثه موجب تحلیل بافت در این ناحیه میشوند.
چنانچه ایمپلنت دندان و اطراف آن ملتهب شده باشد و روکشهای دندان کاشته شده به صورت غیر طبیعی بلند شده باشد، بافت لثه تحلیل رفته است. البته اگر دندانپزشک شما مهارت کافی داشته باشد و زاویه مناسبی را برای کاشت ایمپلنت انتخاب کند، عارضهای همچون فرو رفتگی لثه ایجاد نخواهد شد.
علت پس زدن ایمپلنت چیست؟
علاوه بر توجه به نشانههای جوش نخوردن ایمپلنت با لثه و استخوان فک، علل آن مهم تلقی میشوند. از آنجایی که قیمتهای ایمپلنت زیاد است و مراحل انجام آن با کمی درد همراه است، متقاضیان به دنبال راههایی برای افزایش موفقیت این روش درمانی هستند. پس شناخت عوامل ایجاد مشکل پس زدن ایمپلنت دندان در کنار شناخت نشانههای پس زدن ایمپلنت اهمیت زیادی دارد. مهمترین علل ایجاد این عارضه عبارتند از:
- مصرف برخی از داروهای ناسازگار با لثه و فک
- عدم وجود مهارت کافی در پزشک و تجربه کم جراح
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- کم بودن میزان حجم استخوانها و تراکم استخوانهای دندان
- ابتلا به بیماری پوکی استخوان
- وجود بیماریهای لثه به خصوص عفونتهای لثه
- مصرف دخانیات و مواد مخدر
آیا همیشه درد، تورم و التهاب پس از کاشت ایمپلنت، نشان دهنده پس زدن آن است؟
بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند هر گونه درد و تورم در ایمپلنتهای دندانی نشانهای از پس زدن ایمپلنت و عدم جوش خوردن آن است. این علائم جزو علائم طبیعی روزهای بعد ایمپلنت دندان هستند و جای نگرانی ندارند. در واقع زمانی که بدن به طور طبیعی به التهابات پاسخ میدهد، درد و تورم طبیعی است و با مصرف داروهای مختلف بهبود پیدا میکند. در صورتی تورم و درد نشانه عوارض جدی است که ادامه داشته باشد و تا مدتها پس از ایمپلنت کردن دندان بیمار را اذیت کند.
برای جلوگیری از پس زدن ایمپلنت چه کنیم؟
حال که دانستید نشانههای پس زدن ایمپلنت دندان چیست، بهتر است با نکات مهم برای جلوگیری از مشکل پس زدن ایمپلنت آشنا شوید. اطلاع از نحوه صحیح مراقبت از دندان و نکات مهم در این رابطه میتواند میزان موفقیت درمان دندان آسیب دیده با ایمپلنت را افزایش دهد. برخی از نکات مهمی که باید در نظر داشته باشید، موارد زیر هستند:
- اگر بیماریهای لثه دارید، بهتر است قبل از آغاز فرآیند ایمپلنت دندان آن را درمان کنید.
- پیش از انجام جراحی آزمایشاتی به منظور بررسی میزان تراکم استخوانهای دندان باید آزمایشاتی انجام شوند. در صورت نیاز بیمار باید جراحی پیوند استخوان انجام دهد.
- سیگار، مواد مخدر و دخانیات و حتی مواد الکلی را ترک کنید تا درصد عفونت دندان کاهش یابد.
- مواد غذایی تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن را محدود کنید و به جای آن، رژیم غذایی سالم و متعادلی را پیش بگیرید.
- به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید. حداقل روزی دو بار از مسواک و حداقل روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید.
- هر ۶ ماه یکبار برای چک کردن دندانهای خود به دندانپزشک مراجعه نمایید.
راه درمان پس زدن ایمپلنت
برای درمان مشکل پس زدن ایمپلنت دندان به بهترین شکل ممکن باید در گام اول علت را مشخص کنید. سپس به پزشک خود مراجعه نمایید. اگر مشکلات جدی در ایمپلنت دندان وجود دارند، پزشک بهترین راه درمان را انتخاب کرده و آن را برطرف کند. در صورتی که مشکل جزئی باشد، با آنتی بیوتیک و دارو برطرف خواهد شد. در غیر این صورت باید دندان کاشته شده حذف شود. پس از آن دندان مجددا ترمیم میشود یا مجددا کاشت میشود راهکارهای درمان این مشکل در موارد زیر هستند:
بریج دندان
در این روش یک پروتز دندانی برای پر کردن فضاهای خالی و جای دندان از دست رفته مورد استفاده قرار میگیرد. افرادی که استخوانهای آنها هنوز در حال رشد هستند، میتوانند از بریج دندان استفاده کنند. در این روش یک دندان مصنوعی با چسب به سایر دندانها میچسبد و دندانهای شما تراش نمیخورند.
دندان مصنوعی متحرک
از دیگر روشهایی که پس از نمایان شدن نشانههای پس زدن ایمپلنت دندان برای درمان این عارضه کاربرد دارد، دندان مصنوعی متحرک است. این روش نسبت به سایر روشهای جایگزین ایمپلنت دندان هزینه کمتری دارد. هر فردی با هر میزان بودجهای میتواند از این تکنیک استفاده کند. در این روش یک قطعه پلاستیکی همرنگ لثه به تاج دندان وصل میشوند.
پایه ایمپلنت سرامیکی
برای پر کردن فضای خالی دندان از دست رفته میتوانید از پایه لمینتهای سرامیکی هم استفاده کنید. در صورتی که لثه یک فرد به ایمپلنتهای تیتانیومی حساسیت نشان دهد، پایههای سرامیکی ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرند. اگر لثه پایه ایمپلنت را پس زد و علت آن مشخص شد، باید حساسیت را لا پایه ایمپلنت سرامیکی برطرف کرد.
سخن پایانی
در این مطلب در مورد نشانههای پس زدن ایمپلنت دندان صحبت کردیم. انواع ایمپلنت دندان به دلایل مختلفی همچون عفونت، پوکی استخوان، التهابات لثه، عدم تخصص پزشک و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ممکن است پس زده شوند.
نشانههایی مثل مشکل در جویدن غذا، درد و تورم لثه، واکنشهای آلرژیک، شل شدن ایمپلنت و … نشانگر پس زدن ایمپلنت هستند. شما با انتخاب پزشکی ماهر میتوانید مشکلات پس از پس زدن ایمپلنت دندان را به حداقل برسانید. دکتر رامتین صیحانی جزو برجستهترین پزشکانی است که با مهارت و دانش ویژه خود ایمپلنت دندان را انجام میدهد تا احتمال بروز مشکلاتی همچون پس زدن ایمپلنت کاهش یابد.